Min vardag i norr

Min vardag i norr

söndag 29 december 2013

Kalljäst frukostbröd

Kalljäst frukostbröd är en super-uppfinning! Även den morgontrötta kan fixa en lyxig frulle på ett nafs då det bara är att slänga fram degen, skära upp bitar och kasta in i ugnen!
Degen gör man dagen innan och ställer in i kylen över natten. För 12 stycken bullar
så slänger man ihop följande i en bunke:

22,5 g jäst (dvs nästan hälften av ett jästpaket)
3,75 dl vatten (rumstempererat)
1,5 tsk salt
1,5 msk sirap
3 msk rapsolja
1,25 dl grahamsmjöl
1 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl
Solrosfrön, pumpakärnor och bitar av torkad aprikos (eller vad man nu råkar ha hemma)

(Man kan göra hur man vill med mjölsorterna, exempelvis ta en till deci grahams, istället för rågmjöl).

Lös upp jästen i vattnet, häll i alla andra grejer (mjölen kan hällas i sist). Rör ihop och ställ in bunken i kylen med en fuktig bakduk över. Ta fram på morgonkvisten, rulla ut till en korv och skär i 12 bitar. Lägg på en plåt och sätt ugnen på 250 grader. När ugnen är varm: pensla med vatten och grädda i ca 8 minuter.

Fäärdig!

(Tips från Facebook: Vill man vara extra snabb på morgonen kan man klicka ut tolv degklumpar på en plåt med bakplåtspapper och ställa in i kylen. Då är det bara att ta fram plåten då man vaknar!)








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar